fbpx

Tomi Luomaluhta kertoo yrityksen vaiheista:

Ilmastointitohtorit 15 vuotta!

Mistä Ilmastointitohtorit Oy alkoi

 

”Isseetä (isää) on pyydetty Teuvan kunnan nuohoojaksi. Ootko miettinyt, että jos vaihtaisit Tomi putkimiehen nuohoojan ammattiin? Nuohoojan työssä tulee olemaan sarkaa ja ilmanvaihtopuhdistuksia sekä mittauksia ja säätöjä voidaan tehdä tarpeen mukaan.” Näillä sanoilla veljeni Jani Kriikkula houkutteli minut vaihtamaan ammattia vuonna 2004.

 

Arkistokuva: Veljekset Jani ja Tomi Kriikkula (Luomaluhta) vuonna 2005 

Kaikesta lapsena ja nuorena tehdystä vannomisesta ”en ikinä ryhdy nuohoojaksi” huolimatta päädyimme Janin kanssa opiskelemaan nuohoojaksi isämme jalanjäljissä, joka oli toiminut nuohoojana Jurvassa 1980-luvulta saakka.

Arkistokuva: Markku Kriikkula 1990-luvun alussa  

Arkistokuva: Jani Kriikkula ja Tomi Kriikkula (Luomaluhta) kesällä 2007 

Jo oppisopimuksen teon aikana oli selvää, että perustaisimme yhteisen firman, joka tuottaisi vaaditut Teuvan kunnan alueen nuohouspalvelut. Tammikuussa 2007 saatuamme nuohoojan ammattitutkinnot takataskuihin, oli oma firma pystyssä suunnitelman mukaisesti jo helmikuussa 2007. Näin meistä veljeksistä tuli samalla Suomen nuorimmat piirinuohousta tuottavaa nuohousalan yrittäjiä.

Nopeasti oman firman perustamisen jälkeen ilmanvaihtopuhdistuksista, huolloista sekä ilmamäärien mittauksista- ja säädöistä kasvoi merkittävä osuus palveluitamme. Nämä työllistivät Janin kokopäiväisesti. Toiminta tosin oli ns. nyrkkipajatoimintaa työllistäen veljekset, sekä satunnaisia muita keikkatyöntekijöitä.  Asiakkaita palveltiin lähes kaikessa mahdollisessa, rännien tyhjennyksestä muuraamiseen sekä nuohous- ja ilmanvaihtopalveluihin. Yrityksen perustamisen ajoilta mieleen on erityisesti jäänyt naakkojen joukkomuutto Teuvalle, se toi mukanaan melkoisen työkuorman naakanpesien poistamisen ja piippujen verkottamisen muodossa.

Tohtorit vahvistuvat

 

Vuonna 2009 mukaan työntekijäksi tuli Jesse Myllymäki, joka päätyi firman osakkaaksi jo vuonna 2011. Tämä vahvisti entisestään Ilmastointitohtorien toimenkuvaa sisäilmapalveluita tuottavana yrityksenä Janin ja Jessen työnpanoksen keskittyessä lähinnä ilmanvaihtopuhdistuksiin sekä ilmamäärien mittauksiin- ja säätöihin, sekä kuitukorjauksiin.

 

Välirikkoja ja riitoja

Olen aina sanonut, että perinteisessä pohjalaisessa perheyrityksessä pitää mennä myös sukset ristiin. Näin kävi valitettavasti myös meille, kun Janin, Jessen ja allekirjoittaneen tiet erosivat vuonna 2013 puolentoistavuoden ajaksi. Yhteinen sävel löytyi uudelleen 2014 marraskuussa, jolloin hyppäsin takaisin remmiin yrityksen rivityöntekijänä. Virheistä ja erimielisyyksistä otettiin opiksi, päämääräksi otettiin yhteinen suunta.

Kasvuapua yritysmaailman ammattilaisilta

Vuosien varrella korvaamattomana apuna meillä on ollut Myynninmaailman perustaja Mikko Isoniemi, jonka sparraamana teimme vuonna 2016 päätöksen toimintamme kasvattamisesta. Sitoutuneen henkilökunnan laadukkaalla työpanoksella yrityksen kasvu oli mahdollista. Vuonna 2020 vahvistimme hallitusta ja hallitustyöskentelyä ottamalla hallitukseen mukaan hallitusammattilaiset Mika Laukkasen ja Mikko Isoniemen. Suoritin Janin ja Jessen kanssa Hyväksytty hallituksenjäsen -tutkinnot tukemaan suunnitelman mukaista kehitystä.

Uusia tuulia

Vuonna 2020 Ilmastointitohtorit Oy laajensi toimintaa asiantuntija- ja valvontatyöhön, kun saimme vanhan työntekijämme Jesse Petäyksen takaisin vahvuuteemme. Asiantuntijayksikkömme puitteissa rakensimme ilmanvaihdon tutkimusmenetelmän, SLI-tutkimuksen, joka mahdollistaa ilmanvaihtotutkimuksen ilmanvaihtokartoituksen hinnalla. Vuonna 2021 avasimme ensimmäisen toimipisteen Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelle. Tampereen toimipistettä saimme vetämään kokeneen Henri Nevalaisen.

Käyntikorttina laatu

Vuosi vuodelta kilpaillumpi ala on tuonut mukanaan kysymyksen, haluammeko kilpailla hinnalla vai laadulla? Punaisena lankana on toiminnassamme kuitenkin ollut säilyttää vahva, edukseen erottuva työnlaatu sekä korkeatasoinen työmaa ja projektiraportointi. Uskomatonta kyllä, kustannusten noustessa on esimerkiksi taloyhtiöiden asuntokohtaisten puhdistusten, mittausten ja säätöjen hinta kuitenkin laskenut lähes 30 %. Työmme laadukas jälki on kuljettanut meidät Ahvenanmaalta Ouluun, Oulusta Rovaniemelle, Rovaniemeltä Helsinkiin ja Helsingistä Lappeenrantaan, sekä Lappeenrannasta Hämeenlinnan kautta Poriin.

Mutta mikä on laajasti lähes koko Suomeen levinneiden projektien yhteinen nimittäjä? Se on erityisvaativa ongelmakohde, jota asiakkaan pyynnöstä olemme lähteneet tutkimaan tai kartoittamaan. Kohdetutkimukset ja kartoitukset ovat lopulta johtaneet myös korjaus- ja huoltoprojektin toteuttamiseen menestyksekkäästi.

Kiitokset

Kiitokset kanssayrittäjille Janille ja Jesselle. Kiitokset työnjohtajille, jotka pysyvät mukana mun sinkoilevassa ja hyppivässä tavassa toimia. Kiitokset tekijöille siellä kentällä, jotka teette mun työstä miellyttävää myydä ja tarjota teidän osaamistanne meidän asiakkaillemme. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 15 vuotta.

Tomi Luomaluhta / 0400 173 901 / tomi.luomaluhta@ilmastointitohtorit.fi