fbpx

Pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään. Tunnetko sen? Se on sisäilma, joka täyttää keuhkosi, ja arvaa mitä – se vaikuttaa enemmän kuin arvaatkaan. Me hengitämme keskimäärin 12 000 litraa ilmaa päivässä, ja suurin osa siitä tapahtuu sisätiloissa. Sillä on iso merkitys terveyden, tuntemuksien ja energiavarastojen määrässä. Raikas ilma ja riittävä happi ovat jokaisen elinehto.

Hei sinä, tuuletatko tarpeeksi? 

Sisäilman laatu voi vaivihkaa hiipiä ihollesi ja mieleesi. Väsymystä, päänsärkyä, allergioita, kuulostaako tutulta? Ne voivat olla merkkejä siitä, että sisäilma ympärilläsi kaipaa huomiota.

”Sisäilma ei yksinkertaisesti ole vain ilmaa, vaan se on meidän henkilökohtainen elinpiirimme,” kertoo Ilmastointitohtorien asiantuntija Otto Järvilä.

 ”Huollata ilmanvaihtojärjestelmä ammattilaisilla säännöllisesti varmistaaksesi, että se toimii tehokkaasti. Puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja vaihdattaa suodattimet säännöllisesti.”

“Ja mikä parasta, jokainen meistä voi olla oman elämänsä ilmastointitohtori. Alkuun pääset jo sillä, että räväytät ikkunat auki ja annat raikkaan ilman virrata! Pitää sisätilat puhtaina ja raikkaina säännöllisellä siivoamisella,” Järvilä jatkaa.

Ilmastointitohtorit: sankarit ilman viittaa

Kun asiaa tutkailee syvemmin, sisäilman laadun parantaminen muuttuu jännittäväksi tehtäväksi. Ilmastointitohtorit ovat kuin salaisia agentteja, jotka taistelevat näkymätöntä vihollista vastaan. 

”Ilmamäärien puhdistus sekä mittaus- ja säätötyöllä on keskeinen rooli ilmanvaihtojärjestelmän toiminnassa ja sisäilman laadun ylläpitämisessä. Säännöllinen puhdistus ja säätötyö auttavat varmistamaan, että ilmanvaihto toimii tehokkaasti ja että sisäilma pysyy terveellisenä ja miellyttävänä,”Järvilä kertoo.

Tiede ei valehtele: sisäilman parantaminen on fiksu sijoitus

Kouluissa lasten nauru raikaa kirkkaammin ja ajatus juoksee nopeammin, kun ilma on puhdasta.

”Hyvä sisäilman laatu voi parantaa oppilaiden ja työntekijöiden keskittymistä, tuottavuutta ja suorituskykyä. Huono sisäilman laatu voi lisätä sairastumisen riskiä ja aiheuttaa usein sairauspoissaoloja kouluissa ja työpaikoilla,”Järvilä kiteyttää. 

Älä vain hengitä, elä!

Sisäilman laatu ei ole mikään tylsä tai tekninen juttu, vaan se on suora lippusi parempaan elämään. Koulujen loma-aikoina luokkahuoneet ja muut tilat ovat yleensä tyhjiä, mikä antaa mahdollisuuden suorittaa huoltotyöt ilman häiriöitä oppitunneilla tai muista toiminnoissa.